onsdag 29 augusti 2012

Ananaspaj

Denna ananaspaj är som en dröm, hur god som helst om man gillar ananas förstås. Vi äter den ljummen med en god vanlijglass till. Perfekt att servera som dessert, och den bakas medan gästerna äter förrätten eller varmrätten. Om man inte vill göra den i en stor pajform kan man göra den i små portionsformar, om den ska serveras som en dessert på en tallrik till var och en.

Pajdeg:
150 gr smör (rumsvarmt)
 3 dl mjöl
 1 dl socker
 1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl cremé fraiche
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 små burkar krossad ananas, utan spad (290 g)

Gör så här:
Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt det rumsvarma smöret. Blanda tills du fått en degliknanda konsistens, det gör ingenting om det är lite smuligt. Blanda i sockret. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter eller i små portionsformar av exempelvis folie som till mazariner. Häll av ananasen i ett durkslag eller i en silduk och pressa med en sked ut all vätska. Ananasen måste vara så torr som möjligt. Blanda cremé fraiche, ananas, vaniljsocker och socker i en skål. Häll upp blandningen över pajskalet och grädde ugn på 200 grader i ca 30 minuter. Serveras ljummen med vaniljglass av god kvalité.

onsdag 22 augusti 2012

Frasiga laxsnurror med örtagårdssås

Smördegsinbakad rökt lax med örtagårdssås, en aptitretare som väcker smaklökarna. Smidig att göra och kan förberedas långt innan gästerna kommer, bara att sätta in i ugnen precis innan servering. De ska ätas varma och frasiga till en välkomstdrink och Champagne är perfekta drycken. Kan också serveras som en förrätt.

Ingredienser:
1 smördegsrulle
1 stort pkt skivad kallrökt lax
1 ägg

Örtagårdssås
1/2 dl majonäs
1/2 dl cream fraish
1 riven vitlöksklyfta
2 msk hackad spenat
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
1 msk torkad dragon
1 nypa salt

Gör så här:
Börja med att blanda till dipsåsen så att den får stå och dra ett tag. Se till att den hackade spenaten om den är fryst, att den rinner av ordentligt.
Rulla ut smördegen och lägg på den skivade laxen.
Rulla ihop till en rulle.
Skär cm-tjocka skivor.
Lägg på bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen i 225°C tills de har fin färg, ca. 10 min.

torsdag 16 augusti 2012

Apelsinkladdkaka

Apelsinkladdkaka tillhör en av mina favoriter, frisk och så där härligt gott till en kopp starkt svenskt kaffe.
Passar just i dessa tider extra perfekt, efter att man ätit kräftor men förstås också vilken tid på året som helst. Kakan är god som den är, men man kan servera vanlijglass eller lättvispad grädde till som grädde på moset.
Testa också med citron, byt då ut apelsinen mot citron och även de syltade apelsinskalen mot citron förstås.

Ingredienser
2 ägg
2,5 dl socker
150 g smör, smält
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin,  saft och skal
1,5 dl vetemjöl

Garnering:
Syltade apelsinskal (se länk på recept)
2 dl florsocker och någon tsk saft från pressade apelsinen, testa dig fram så det inte blir för mycket vätska.

Gör så här:
Sätt ugen på 150 grader.
Klipp till ett bakplåtspapper som passar i botten på kakformen med löstagbara kanter.
Vispa ägg och socker. Tillsätt rivet skal och saft från en apelsin. Blanda i vaniljsocker och det smälta smör. Rör i vetemjöl. Häll smeten i formen med löstagbara kanter och med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i cirka 35 minuter. Lägg på garneringen när kakan är kall.
Servera kakan kylskåpskall tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.

måndag 13 augusti 2012

Syltade apelsinskal

Syltade egna apelsinskal är mycket godare än de som finns att köpa färdiga. Vill man göra mera så är det bara att dubbla. Man kan också när man äter apelsiner, spara och frysa in skalen och göra allt på en gång. Jag brukar göra endast med 2 apelsiner åt gången, eftersom jag inte bakar så mycket.
De syltade apelsinskalen är så söta att de håller sig länge som marmelad, om du förvara dem i en glasburk med lock och i kylen. Testa också att sylta annan citrusfrukt, som citron eller lime.
Syltade citrusskal passar till muffins, sockerkakor, tårtor och desserter eller lägga en strimla på ostmackan.

Ingredienser:
ca 2-3 dl syltade apelsinskal
2 apelsiner (helst ekologiska)
2 dl vatten
2 dl socker

Gör så här:
Skölj och borsta samt torka apelsiner.
Jag delar apelsinen i fyra klyftor och tar loss fruktköttet med hjälp av fingrarna. Man kan frysa in fruktköttet och använda i en fruktsallad, men jag rekommenderar att äta upp det om det bara handlar om 2 apelsiner.
Skär apelsinskalen i tunna strimlor.
Koka upp 4 dl vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
Koka apelsinstrimlorna i det lättsaltat vatten, 30 sekunder
Skölj apelsinskalen i ett durkslag i kallt vatten.
Koka sedan upp 2 dl socker, 2 dl vatten, samt tillsätt apelsinskalen och koka på medelvärme tills apelsinskalen blir genomskinliga, cirka 30-45 minuter.
Låt skalen svalna i sockerlagen. Lägg upp i en ren burk med lock och förvara i kylen.
Du kan garnera med strimlorna eller hacka till små tärningar precis innan du ska använda dem.

onsdag 8 augusti 2012

Frasig potatisrulle

En favorit, lätt och smidig att göra. Rullen kan stå förberedd och klar för ugnen. Frasig och nygräddad kan den sedan serveras till kallt kött på buffén likaväl som till stekt- lax, kycklingfilé  eller till stekt oxfilé med en portvinssås. Detta är också en bra ersättare för västerbottenpajen som är populär till kräftbuffén och det passar ju i dessa tider.

Det här behövs till en rulle, ca 6 personer:
1 rulle färsk smördeg
600 g potatis (gärna fast sort)
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
3/4 tsk salt
100 g riven västerbottenost

Till pensling:
1 msk smör + flingsalt (på bilden är det rosa krossat himalayansalt)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Värm en stekpanna eller wok. Rulla ut smördegen på sitt papper på en plåt.
2. Skala potatisen, riv den grovt.
3. Fräs upp smöret, rör ner och fräs potatisen med pressad vitlök under omrörning några minuter. Potatisen steks bara helt lätt och ska inte packa ihop sig, lufta den med ett par gafflar och (häll upp den på en tallrik för att svalna om rullen förbereds för nästa dag) häll upp och fördela den över smördegen.
4. Salta och häll över den rivna västerbottenosten och rulla ihop löst (svep rullen i pappret om den inte ska gräddas direkt).
5. Pensla med smält smör, strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen 20 minuter.  Servera rullen nygräddad i bitar.

onsdag 1 augusti 2012

Citronkyckling med chili

Här kommer ett enkelt recept på en kycklingrätt som vi kallar "Lemon Law"*), som nästan sköter sig själv, bara man har lite tid att kycklingen kan ligga och dra åt sig kryddorna i marinaden. Perfekt också som en bufférätt och till BBQ. Rätten är också en LCHF för den som så önskar, annars är couscous ett gott och smidigt komplement till rätten och såsen. Man kan köpa hel färsk kyckling och dela i mindre bitar, men vi brukar köpa kycklingben och vingar, så blir det mera plockmat och smidigare att både äta och inte massa med jobb med att dela kycklingen. Blir snyggare bitar också, man äter ju med ögat!
Rätten är inte "hot", utan mycket mild. Bara en uns av värme i munnen om man verkligen letar, och då först efter man slutat äta kan man känna en uns ;).

Ingredienser för 4-8 personer, varmrätt eller buffé:
1,2 kg färska kycklingdelar

Marinad:
1 dl olivolja
0,5 dl pressad citronsaft
3 st vitlöksklyftor, finhackade
1 st röd chili, urkärnad och finhackad
salt och nymald svarpeppar efter behag

Kryddsmör:
50 g smör, rumsvarmt
4 msk persilja, finhackad
2 msk scharlottenlök, finhackad

Sås:
2-3 dl grädde

Tillbehör:
4-8 st röd hel chili
Mixad grönsallad
(Couscous)

Gör så här:
Börja med att blanda till marinaden och lägg i en stor kraftig plastpåse, lägg i kycklingdelarna och blanda om så att kycklingdelarna får marinaden runt om. Lägg i kylskåpet och vänd då och då på plastpåsen.
Du kan göra detta redan dagen innan eller på morgonen. Ju längre tid de får marinera, ju godare, men det funkar även efter 1 timme. Därför krävs det lite planering.
Värm upp ugnen till 250 grader och grill, under tiden gör du kryddsmöret.
Lägg nu kycklingen i en form med skinnsidan uppåt och sätt in, tills de fått en knaprig yta.
Ta nu ut kycklingen och klicka på kryddsmöret på kycklingen runt om.
Lägg också in den hela röda chilin som får bakas med, se till att det kommer fett på chilin så de inte bränns.
Sänk nu värmen till 175 grader, salta och peppra lite till på kycklingen och efterstek nu kycklingen tills delarna har minst en temperatur på 82 grader. Här beror tiden på hur tjocka delarna är.
Ta ur kycklingen ur formen och vispa ur formen med grädde och häll allt i en kastrull.
Lägg tillbaka kycklingen i formen och håll varmt, eller lägg upp på serveringsfat och håll varmt.
Koka ihop såsen lite och smaka av.
Gör couscous för den som önskar.
Lägg upp på fat enligt bilden eller servera som bufférätt med såsen i en såskanna intill.

*) Lemon Law i Singapore. (Klicka på länken innan för info!) Har pratats mycket om detta senaste året, när det gäller bla. bilar i Singapore, därför är det lite roligt att kalla rätten Lemon Law, eftersom det är en citronlag som kycklingen ligger i.