måndag 18 juni 2012

Ljummen sillåda






















Här kommer vårat klassiska recept på  ljummen sillåda som vi alltid äter midsommarafton, en stående tradition sedan många år tillbaka. Receptet har jag haft tidigare på bloggen, men av en tradition så kommer det igen lagom till midsommar.

Våga testa detta även om ni aldrig smakat detta tidigare, jag lovar att du kommer att älska det även om du är en person som inte gillar sill ;).

Ingredienser 4 port.
1 kg kokt, ljummen, skivad nypotatis
1 dl finhackad rödlök
1/2 dl finhackad gräslök
2 burkar, à 200 g klassisk matjessill
1 dl finhackad dill
4 hårdkokta ägg
150 g smör

Så här gör du:
Fördela potatisen i en form, som håller värmen bra.
Strö över hackad rödlök, gräslök och dill. Skär matjessillfiléerna i sneda tunna skivor och fördela dem över löken.
Garnera med dill och äggklyftor.
Bryn smöret tills det doftar kola och är ljusbrunt, häll det över silllådan. Servera genast.

torsdag 14 juni 2012

Bacon och ägg

Bacon och ägg till frukost är en klassiker, men här på ett annorlunda vis. Bara att klä en muffinsform med bacon och sedan knäcka ett ägg. Tillagningstid 5 minuter plus tiden i ugnen, cirka 8 minuter beroende på hur du vill att ditt ägg ska vara. Bäst är teflonformar, och glöm inte att man måste smörja lite i botten.

Ingredienser:
1 ägg
1 baconskiva (förkokt i några 2 minuter)
1 muffinsform
smör till formen

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Klä en muffinsform med bacon runt om, som du förkokat innan i lite vatten cirka 2 minuter.
Knäck ett ägg i mitten.
Baka i ugnen cirka 8 minuter eller mera om så önskas.
Serveras när det är varmt.

torsdag 7 juni 2012

Räkor i het panna

Räkor i het panna, är perfekt när du får oväntade gäster och snabbt vill fixa till något att äta. Gäller bara att det finns djupfrysta räkor i frysen och kanske vitlöksbröd också.
Perfekt i sommarstugan och att sitta ute och äta, kanske till och med göra det hela på grillen.

Ingredienser:
1 kg djupfrysta räkor
2 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
2 msk citronpeppar
1 citron
Djupfryst vitlöktsbröd

Gör så här:
Hetta försiktigt upp oljan tillsammans med pressad vitlök, pressad citronsaft och citronpeppar i en gjutjärnspanna.
Lägg i de djupfrysta räkorna oskalade (se till att inget skräp följer med, lösa spröt etc.)
Och värm tills de blir varma.
Servera direkt ur pannan tillsammans med vitlöksbröd, (tips: dippa brödet i oljan)
Vitlöksbrödet kan du också göra på grillen, genom att slå in det i folie och värma försiktigt.
Ett svalt rosévin blir som pricken över i:et.
OBS! Det går åt många servetter, och som bordsduk ute i trädgården eller på balkongen är tidningspapper perfekt och lite roligt att klä bordet med.