måndag 13 augusti 2012

Syltade apelsinskal

Syltade egna apelsinskal är mycket godare än de som finns att köpa färdiga. Vill man göra mera så är det bara att dubbla. Man kan också när man äter apelsiner, spara och frysa in skalen och göra allt på en gång. Jag brukar göra endast med 2 apelsiner åt gången, eftersom jag inte bakar så mycket.
De syltade apelsinskalen är så söta att de håller sig länge som marmelad, om du förvara dem i en glasburk med lock och i kylen. Testa också att sylta annan citrusfrukt, som citron eller lime.
Syltade citrusskal passar till muffins, sockerkakor, tårtor och desserter eller lägga en strimla på ostmackan.

Ingredienser:
ca 2-3 dl syltade apelsinskal
2 apelsiner (helst ekologiska)
2 dl vatten
2 dl socker

Gör så här:
Skölj och borsta samt torka apelsiner.
Jag delar apelsinen i fyra klyftor och tar loss fruktköttet med hjälp av fingrarna. Man kan frysa in fruktköttet och använda i en fruktsallad, men jag rekommenderar att äta upp det om det bara handlar om 2 apelsiner.
Skär apelsinskalen i tunna strimlor.
Koka upp 4 dl vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
Koka apelsinstrimlorna i det lättsaltat vatten, 30 sekunder
Skölj apelsinskalen i ett durkslag i kallt vatten.
Koka sedan upp 2 dl socker, 2 dl vatten, samt tillsätt apelsinskalen och koka på medelvärme tills apelsinskalen blir genomskinliga, cirka 30-45 minuter.
Låt skalen svalna i sockerlagen. Lägg upp i en ren burk med lock och förvara i kylen.
Du kan garnera med strimlorna eller hacka till små tärningar precis innan du ska använda dem.

1 kommentar: